34. REGIJSKI OTROŠKI PARLAMENT KOROŠKE REGIJE

V torek, 12. marca 2023, je v prostorih Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem potekal 34. regijski Otroški parlament KOROŠKE REGIJE. Organizator regijskega Otroškega parlamenta Koroške regije je Društvo prijateljev mladine Koroške.  Osrednja tema letošnjih razprav je Duševno zdravje otrok in mladih. Udeležili so se ga šolarji iz osnovnih šol celotne Koroške regije.  Za kulturni program in delovno predsedstvo zasedanja so poskrbeli učenci  Juričevega Drejčka.

Nekaj spodbudnih besed je v uvodu učencem namenili župan gostujoče občine Raven na Koroškem, dr. Tomaž Rožen. Uvod v razpravo sta za učence pripravili ga. Jerneja Lorber, koordinatorka za duševno zdravje (program MIRA) na OE Ravne na Koroškem in ga. Tara Ledinek, zdravnica specializantka na NIJZ, predsednica Mladinskega sveta Ravne na Koroškem, ter svetovalka na ”To sem jaz”. Razpravo in glasovanje je vodila regijska koordinatorka Marija Piko.

Med mladimi parlamentarci je pogovor tekel na temo Duševno zdravje otrok in mladih. Dogodka se je udeležilo 25 učencev oz. mladih parlamentarcev in njihovi mentorji. S prvo nalogo so se vsi učenci predstavili s svojim motom. Drugi dve nalogi sta bili vezani na temo samopodobe. Prva teza o kateri so razpravljali je bila Lahko sem to kar sem, druga pa Socialna omrežja vplivajo na mojo samopodobo. Po kratkem odmoru so učenci debatirali še o zadnji temi Meje odraslih…spodbuda ali ovira

Po osrednji debati je bilo izvedeno glasovanje. Dva kandidata so izglasovali učenci, dva kandidata pa mentorji.

Na nacionalni Otroški parlament so se uvrstili naslednji učenci:

– ANŽE KAŠMAN         OŠ ŠENTJANŽ PRI DRAVOGRADU

– ŽAN KOTNIK               OŠ ŠMARTNO PRI SLOVENJ GRADCU

– ZALA RUTNIK             OŠ VUZENICA

– EVELYN CETIN            DRUGA OŠ SLOVENJ GRADEC

 

– ŽAN SFAXI                  OŠ KOROŠKI JEKLARJI

se bo nacionalnega Otroškega parlamenta udeležil kot novinar.

34. nacionalni Otroški parlament bo potekal v ponedeljek, 8. aprila 2024 v Državnem zboru RS.